Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝ ΤΗ ΠΑΛΑΜΗ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΒΟΗΣΩΜΕΝ

       " H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ "


 Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του "αγωνιστή", Χάρη Τομπούλογλου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, από άνδρες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εκβίασης κατά συναυτουργία και της παθητικής δωροδοκίας.

Ο κ. Τομπούλογλου είχε πάνω του 25.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα ο οποία ως πρόεδρος του "Αγλαΐα Κυριακού", έλαβε από τρίτο πρόσωπο, εκπρόσωπο διαφημιστικής εταιρείας, για να συνεχιστεί η σύμβαση, που είχαν συνάψει. Το τρίτο πρόσωπο ήταν ο Τάσος Γκιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank ενώ σημειωτέον ο Χαρης Τομπούλογου είναι διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας , από την οποία απελύθη μετά τα γεγονότα

Ο τηλεοπτικός σταθμός EXTRA 3, παρουσίασε μια φωτογραφία-ντοκουμέντο και σύμφωνα με τον δικηγόρο της διαφημιστικής εταιρείας Άγη Τάτση, είναι η στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου παίρνει το φάκελο με τα 25.000 ευρώ, που είχε ζητήσει ως μίζα.

Ο άνθρωπος που δίνει τα χρήματα, φέρεται να είναι ο κ. Γκιάτης, ο οποίος και "παγίδεψε" τον Χ. Τομπούλογλου, ώστε να φτάσει η αστυνομία στη σύλληψή του.


Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γκιάτης: "Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον κάθε ενός από εμάς να συμβάλλουμε ενεργητικά στην αποκάλυψη κάθε κρούσματος διαφθοράς, ιδίως όταν αυτή εμφανίζεται σε ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου, όπως τα Νοσοκομεία.

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η εμπλοκή μου συνίσταται στην καταγγελία στις Αρχές των όσων περιήλθαν σε γνώση μου, προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο όποιος επίορκος κρατικός λειτουργός.

Χωρίς να σχετίζομαι με οποιονδήποτε τρόπο με την ουσία της υπόθεσης, κατήγγειλα την υπόθεση διαφθοράς, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος μας, η σιωπή απέναντι στη διαφθορά, είναι συνενοχή".

Ο κ. Τομπούλογλου, ο οποίος θα απολογηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, καθαιρέθηκε από πρόεδρος του Αγλαΐα Κυριακού και απολύθηκε από την Εθνική Τράπεζα. Πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, λόγω των επιβαρυντικών στοιχείων, παρά το ότι ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ

 Ισλανδία: «Βγήκαμε από την κρίση γιατί δεν ακούσαμε την Τρόικα» 

Ισλανδία: «Βγήκαμε από την κρίση γιατί δεν ακούσαμε την Τρόικα»   

«Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει στην Deutsche Welle σήμερα o πρόεδρος της χώρας Ολ. Γκρίμσον. Ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν η Ισλανδία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της τότε ήταν χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον:

«Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές της τράπεζες Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές της τράπεζες. Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης». 

Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσεις τις τράπεζές της, όπως τονίζει ο Όλαφουρ Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό», εξηγεί ο ισλανδός πρόεδρος. «Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας» 

Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο. Ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα. Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό. Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος. 
Το ΔΝΤ διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως „εγερτήριο κάλεσμα“ για τους άλλους. Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Όλαφουρ Γκρίμσον.
Πηγή: Deutshe Welle

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΙ ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΘΕΑΤΡΑΝΡΩΠΟΣ, ΜΕΛΟΣ Μ.Κ.Ο. ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ 




Είναι αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους γενικευμένης οικονομικής δυσκολίας, οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να χάνονται ή να μειώνονται σημαντικά, επιζητούν το λεγόμενο εύκολο κέρδος., Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μερικοί τομείς, όπως ο τζόγος, ανθίζουν. 

Παράλληλα, πολλές είναι και οι «ευκαιρίες» που μας κτυπούν την πόρτα και πατούν στην ανάγκη μας να επαναφέρουμε την χαμένη μας καλοπέραση. Μια από αυτές, και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βάση «πυραμιδικών» συστημάτων. 

Η ιδέα τους είναι πολύ απλή. 

Δίνεις 280 ευρώ αρχικά και 40 ευρώ κάθε μήνα και η εταιρεία σου δίνει την υπόσχεση ότι θα σταματήσεις να πληρώνεις αν μπορέσεις να πείσεις ακόμη τέσσερις να δώσουν 280 ευρώ μπροστά και 40 ευρώ μηνιαίως. 

Μάλιστα, αν βρεις και πείσεις άλλους δύο τότε θα σου δώσει πίσω και τα χρήματά σου, ενώ αν καταφέρεις να πείσεις 60 άτομα να δώσουν 280 ευρώ και 40 ευρώ κάθε μήνα, τότε παίρνεις προαγωγή και… δώρο ένα μηνιάτικο. Μία λοιπόν από αυτές τις εταιρείες -η οποία εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ- έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση της στη χώρα μας συγκεντρώνοντας στους κόλπους της όλο και περισσότερα μέλη, τα οποία στο άκουσμα της «πολυτελής ζωής» που ανοίγεται μπροστά τους, άρχισαν να «κυνηγούν» φίλους και γνωστούς προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας-όνειρο. Τρόπους δηλαδή με τους οποίους να μπορούν να κερδίζουν χρήματα εύκολα και γρήγορα προκειμένου να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ελπίδα πως μπορούμε να επαναφέρουμε σε ατομικό επίπεδο την σχετική ευημερία που ζούσαμε μέχρι πρόσφατα ενυπάρχει στον καθένα μας. 

Το… σύστημα . Πώς λειτουργεί όμως η εν λόγω εταιρεία;

Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με τα όσααναφέρονται στην ιστοσελίδα της, προσφέρει φτηνές διακοπές και… χρήματα. Το μότο της «έλα κι εσύ και άσε μας να σου δείξουμε πώς να βγάλεις τα προς το ζην… ζώντας». Αυτό που λέει δηλαδή είναι ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει λεφτά. Με ποιον τρόπο;

 Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και από μαρτυρίες πολιτών σμε την εγγραφή του κάποιος, πρέπει να καταβάλει 280 ευρώ. Ακολούθως, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 40 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που γράψει ακόμα τέσσερα μέλη στην εταιρεία, τότε σταματά να πληρώνει μηνιαίες δόσεις. 

Επιπλέον, αν γράψει περισσότερα από τέσσερα μέλη, ή αν τα μέλη που έγραψε, φέρουν κι αυτά καινούρια μέλη, τότε ξεκινά να παίρνει μια προμήθεια κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, για κάθε έξι μέλη που εγγράφονται, αυτός που τα πρότεινε παίρνει 100 δολάρια. Δηλαδή, όσο περισσότερα άτομα, τόσο περισσότερα χρήματα. Τα «ψιλά» γράμματα 

Βέβαια, αυτό που δεν λένε οι «κυνηγοί μελών» είναι ότι όποια χρήματα κερδίσει κανείς, τα παίρνει απόαυτόν που στρατολογεί και όχι από την εταιρεία. Γι” αυτό άλλωστε κατά την εγγραφή, ο ενδιαφερόμενος υπογράφει ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που θα κερδίζει το μήνα. 

Από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι από τον κάθε ένα που δέχεται να γίνει μέλος, ο μόνος που ωφελείται είναι τελικά η ίδια η επιχείρηση, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό που βρίσκεται στην κορυφή κερδίζει πραγματικά ενώ όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν ελάχιστα ή καθόλου. 

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

 Κάποιος καταβάλλει 280 ευρώ και 40 ευρώ το μήνα. Βρίσκει 4×280 = 1.120 ευρώ για να μην πληρώνει 40 ευρώ κάθε μήνα. Εν συνεχεία βρίσκει 6×280 = 1.680 ευρώ για να πάρει πίσω τα πρώτα 280. Έπειτα για κάθε 280 ευρώ που βρίσκει, κερδίζει 20? 

Έ και ;  Δηλαδή εαν καταφέρει να φέρει στην εταιρεία 60×280 = 16.800 ευρώ θα πάρει 60×20 = 1200 ευρώ!

 Τώρα, αν κάποια από τα μέλη τα οποία βρίσκονται κάτω από αυτόν που τα πρότεινε προς εγγραφή, αποχωρήσει και χαλάσει ο κύκλος των τεσσάρων ατόμων, τότε η μηνιαία συνδρομή ξανακάνει την εμφάνισή της μέχρι ο «κύκλος» να ξανακλείσε. Μέχρι δηλαδή να βρεθεί καινούργιο μέλος. Μόνο το 0,09% βγάζει χρήματα 

Άκρως αποκαλυπτικό είναι ένα διάγραμμα της ίδιας της εταιρείας (!) που συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο κοινοποίησης των εισοδημάτων της. Από αυτό προκύπτει ότι μόνο το 0,09% των μελών της κερδίζει χρήματα, το 21,6% βγάζει ποσά μικρότερα του βασικού μισθού και το 78,31% δεν βγάζει τίποτα! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -κατά μέσο όρο- αν κάποιος θέλει (για να είναι μέσα στο 0,09%) να βγάλει χρήματα, θα πρέπει να στρατολογήσει πάνω από 1.000 μέλη. Σεμινάρια από χρυσάφι Επιπλέον, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στα σεμινάρια τα οποία κατά καιρούς διοργανώνει η επιχείρηση, προκειμένου να μάθει στα μέλη της τα «μυστικά του επαγγέλματος».
 
 Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και προκειμένου κάποιος να λάβει συμμετοχή, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτική είναι η καταγγελία ενός 20χρονου, πρώην μέλους της επιχείρησης, ο οποίος, νιώθοντας εξαπατημένος, απευθύνθηκε σε δικηγόρο ζητώντας νομική συμπαράσταση. «Είχα πάει εγώ και η παρέα μου σε μία παρουσίαση που μας είχε καλέσει ο κολλητός μου για να δούμε «κάτι τέλειο». Πέσαμε λοιπόν πάνω στην παρουσίαση της εταιρείας. Στην αρχή, με αυτά που σου υπόσχονται για ταξίδια και για το ότι θα δουλεύεις με την παρέα σου και θα βγάζετε λεφτά και θα είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, ενθουσιάζεσαι. 

Μετά όμως άρχισαν οι απαιτήσεις: 

  • Πρώτον, να πληρώσεις την εγγραφή
  • Δεύτερον, να ανοίξεις λογαριασμό με ένα ποσό ως εγγύηση για τη συμμετοχή σε διάφορα events της εταιρείας, τα οποία πληρώνεις επειδή υποτίθεται ότι διδάσκεσαι.
  •  Τρίτον, άρχισαν οι αφόρητες πιέσεις να φέρνεις άτομα για να εγγράφονται «κάτω» από σένα. Και αφού έγινε κι αυτό, έπρεπε να τους πείσεις να κάνουν κι εκείνοι τα ίδια.
 Όσο για ταξίδια, σχεδόν κανείς δεν πάει. Πας συνήθως σε κάποιο ταξίδι συνδυασμένο με training στο οποίο δίνεις 600-1400 ευρώ συνολικά για να μάθεις πως πρέπει να χειρίζεσαι τα υποψήφια θύματά και πως θα τους κάνεις πλύση εγκεφάλου» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σχετικές καταγγελίες όμως υπάρχουν και σε γνωστά site του εξωτερικού, όπως στην ιστοσελίδα παραπόνων www.complaintsboard.com

Εκεί, ένας από τους αναγνώστες, μεταξύ άλλων, αναφέρει « Αν και η εταιρεία δεν είναι παράνομη, λειτουργεί με το σύστημα Πυραμίδα. Πληρώνετε με μετρητά για την πρόσληψη, και τα παίρνετε πίσω από τα μετρητά των μελών σας. Κάποιος πρέπει να χάσει τα χρήματα για να μπορείτε να πληρωθείτε. (…) Κρατήστε τα πορτοφόλια σας κλειστά». 
«Όποιος δεν δουλεύει, δεν αμείβεται» 
Ένας από τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι καθ” όλα νόμιμη προσθέτοντας ότι το σύστημα το οποίο ακολουθεί δεν είναι πυραμιδικό αλλά δικτυακό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν υπόσχεται σε κανένα μέλος ότι πρόκειται να βγάλει χρήματα, καθώς αυτό έγκειται στην ικανότητα του καθενός να προσελκύει νέα μέλη. «Αν δεν δουλέψεις, δεν θα πληρωθείς» ήταν χαρακτηριστικά η έκφραση που χρησιμοποίησε.