Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ



Αντιμετώπισα πρόσφατα την περίπτωση ζευγαριού που είχε συμβληθεί σε σύμβαση δανείου με κάποια από τις παραπαίουσες ιδιωτικές -για λίγο ακόμα- τράπεζες. 

Πρωτοφειλετης ήταν ο σύζυγος και εγγυητής η σύζυγος. Η ιδιαιτερότητα εδώ της περίπτωσης, ήταν ότι η σύζυγος εγγυήθηκε με ακίνητο ιδιοκτησίας της το οποίο ήταν μικρότερης αξίας από το ύψος του δανείου, λόγος για τον οποίο νόμισε εσφαλμένα ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να χορηγήσει εμπράγματη ασφάλεια υπέρ της τράπεζας (με το ακίνητο που δέχτηκε να προσημειώσει) και ΟΧΙ ότι εγγυάται ατομικά ως αυτοφειλέτης (για το σύνολο δηλ του δανείου). 

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον βεβαίως τα πράγματα έχουν έτσι και αποδειχτεί όντος η πλάνη αυτή μεταξύ δηλώσεως και βουλήσεως, ΔΕΝ συντρέχει σύμφωνα με την ΑΠ 1096/2006 νόμιμος λόγος εκδόσεως διαταγής πληρωμής εις βάρος του εγγυητή για ΚΑΝΕΝΑ ποσό. 

Η απόφαση που στη δίκη αυτή εκδόθηκε από το Εφετείο, ΔΕΝ ακύρωσε ΜΕΡΙΚΩΣ τη διαταγή πληρωμής, περιορίζουσα το ποσόν αυτής, μέχρι την αξία του ακινήτου που ο εγγυητής χορήγησε ως εμπράγματη ασφάλεια, αλλά ακύρωσε ΟΛΙΚΩΣ την διαταγή πληρωμής! 

Ειδικότερα: Κατά το άρθρο 847 Α.Κ., «με τη σύμβαση της εγγύησης ο εγγυητής αναλαμβάνει απέναντι στο δανειστή την ευθύνη, ότι θα καταβληθεί η οφειλή». Σε μια τυπική σύμβαση δανείου με την τράπεζα ο εγγυητής δηλώνει ότι εγγυάται ανεπιφυλάκτως προς την τράπεζα ότι θα εξοφλήσει το ποσό του δανείου και υπόσχεται ότι, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον πρωτοφειλετη και ότι προς εξασφάλιση της απαιτήσεως της τράπεζας θα συναινέσει στην εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης επί ακινήτων του. 
Ταυτόχρονα, κατά την πάγια τακτική των επί σειρά ετών προκλητικά παρανομούντων τραπεζών, βάζουν τους εγγυητές και υπογράφουν παραίτηση από τα ευεργετήματα διαιρέσεως και διζήσεως και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διατάξεις των αρθρ. 853, 862, 863, 864, 866, 867 και 868 του Α.Κ , όρoς που με πλείστες αποφάσεις έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη άκυρος ως καταχρηστικός. 

 Στην εγγύηση εφαρμόζονται οι κοινές για σύμβαση διατάξεις, όπως εκείνες που αφορούν τα ελαττώματα της δηλώσεως βουλήσεως. Κατά συνέπεια, η εγγύηση μπορεί να ακυρωθεί λόγω ουσιώδους πλάνης (άρθρα 140, 142 Α.Κ). Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία ο εγγυητής υπογράφει ένα έγγραφο νομίζοντας εσφαλμένα ότι έχει ορισμένο περιεχόμενο με ορισμένες συνέπειες, ενώ αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο διαφορετικό. Χωρεί λοιπόν ακύρωση της εγγύησης λόγω ουσιώδους πλάνης, όπως όταν ο εγγυητής υπογράφει μια σύμβαση εγγυήσεως νομίζοντας εσφαλμένα ότι έχει ορισμένο περιεχόμενο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι διαφορετικό. Αυτό μπορεί να συμβεί (και) όταν ο εγγυητής νόμιζε εσφαλμένα ότι με τη σύμβαση που υπέγραφε αναλάμβανε την υποχρέωση να παράσχει εμπράγματη ασφάλεια υπέρ της Τράπεζας και ΟΧΙ ότι εγγυόταν προσωπικά για την εξόφληση του συνόλου του χρέους του πρωτοφειλέτη. 

 Η εκ μέρους του εγγυητή παραχώρηση υποθήκης σε ακίνητο ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτός γίνεται και οφειλέτης της τράπεζας, εκτός άν αυτός ενέχεται και προσωπικά. Το ίδιο ισχύει και για την προσημείωση υποθήκης. Η ακύρωση απαγγέλλεται με δικαστική απόφαση κατόπιν άσκησης αγωγής, ανακοπής ή ένστασης, από τον πλανηθέντα εγγυητή ή τον κληρονόμο του (μιας και τα χρέη κληρονομούνται άμα δεν ενεργήσεις τα δέοντα). 

 Η ανακοπή του εγγυητή κατά της διαταγής πληρωμής, ασκείται στην περίπτωση αυτή με αίτημα ενστάσεως περί ακύρωσης της εγγύησης ως προϊόντος πλάνης. Αποτελέσματα της ακύρωσης είναι να κριθεί ως μή νόμιμη η έκδοση διαταγής πληρωμής εις βάρος του εγγυητή. 

 εδώ η Α Π Ο Φ Α Σ Α Ρ Α 1096/ 2006 του ΑΠ και υποκλίσου μπροστά στη σοφία αυτονών που γνωρίζουν νομικά.


Σοφία που θα μπορούσε να απαλλάξει τη χώρα απ τα καπετανάτα. Από την τυραννία των σύγχρονων οπλαρχηγών και των καπεταναίων. Όπου η συνείδηση της ομάδας είναι ισχυρή στα μικροπολιτικά όρια επιρροής του καπετάνιου… Όπως τότε που ήτανε αδύνατο στον Τριπολιτσιώτη που προσκυνούσε το Κωλοκοτρονέικο να υπηρετήσει τον Καραϊσκάκη σα γενικό αρχηγό… Νοοτροπία που έχει βαθύτερες ρίζες στο ψυχισμό του Έλληνα και οδήγησε σε τραγικά για τον τόπο και το μέλλον της πατρίδας αποτελέσματα…

Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΒΖ ?


Οσμή σκανδάλων φαίνεται ότι αναδύεται από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, δύο βασικά μέλη της διοικήσεως της οποίας παραιτήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία μετόχου της τράπεζας στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προς το τέλος του 2015, η οποία συνοδευόταν και από ηχητικό υλικό… συνεδρίασης του Διοικητικού συμβουλίου!

Στην καταγγελία φέρονται να περιγράφονται διάφορες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και παράνομων ή παράτυπων πρακτικών, σε ότι αφορά τις διαδικασίες χορήγησης δανείων, ακόμη και προς μέλη του Δ.Σ., την τήρηση ορίων, τις εξασφαλίσεις, κ.λ.π.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντός του Ιανουαρίου μετέβη στις Σέρρες τετραμελές κλιμάκιο ελεγκτών της Τ.τ.Ε. το οποίο και παρέμεινε επιτόπου για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο περίπου μια εβδομάδα αργότερα υπέβαλε την παραίτηση της η πρόεδρος της Τράπεζας Μαρία Παπαδούδη και με 4-5 μέρες διαφορά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Θωμάς Βελιγλατζής. Οι πληροφορίες πάντως λένε, ότι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και κούραση.

Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες της προκαταρκτικής εξέτασης από πταισματοδίκη/ανακριτή των Σερρών, κατόπιν εντολής της αρμοδίας εισαγγελέως κας Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καταγγελία στηρίζεται σε e-mail της έως πρότινος προέδρου της τράπεζας, προς τα μέλη του ΔΣ, και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από συνεδριάσεις του ίδιου οργάνου.

Στις συνομιλίες αυτές, μέλη του ΔΣ εμφανίζονται να διαπληκτίζονται, να «αλληλοκαρφώνονται» και να αλληλοκατηγορούνται αναφέροντας μεταξύ τους συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις σε πρόσωπα έχοντα συγγενική σχέση ή σχέσεις οικονομικής εξάρτησης με μέλη του ΔΣ, υπερβάσεις ορίων, αλλά και σε ότι αφορά τις ενημερώσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με το ίδιο κείμενο καταγγελίας ζητείται επίσης η εξέταση του εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας Σερρών, για τον οποίο αφήνονται υπόνοιες. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται, αναφέρουν έγκυρες πηγές, εξετάζονται ήδη τα υφιστάμενα μέλη του ΔΣ, στελέχη και προσωπικό της τράπεζας, ενώ έχουν κληθεί να δώσουν καταθέσεις και τα μέλη προηγούμενων συνθέσεων του ΔΣ της τράπεζας. Επίσης έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών, το πόρισμα του ελέγχου της Τ.τ.Ε.

http://www.financialbox.gr/

AΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ , ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΒΖ ?


ΜΙΑ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ



Κυριοι Χατζηδημητρίου και Καραθανάση, αληθευει ότι στο «κτίριο υπ’ αριθ. 2 αποθήκης των εκμισθούμενων εγκαταστάσεων Σερρών υπάρχει στοκ ποσότητα περίπου 133,15 τόνων καστανής ζάχαρης»! 

 Αληθεύουν κκ. Χατζηδημητρίου, Καραθανάση οι πληροφορίες που θέλουν την ποσότητα αυτή να έχει αγοραστεί το 2016 από την εταιρεία ROYAL SUGAR συμφερόντων του δευτερου από εσάς και αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικές πράξεις αποτυχημένου σχεδιασμού των διοικήσεων της ΕΒΖ, η οποία δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα και πληροφορίες θέλουν αυτή την τεράστια ποσότητα να… έχει πετρώσει και να είναι για πέταγμα στις χωματερές;;;;