Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ







Η επικείμενη ανάκριση των «πρωταγωνιστών» για την υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής θα ξαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα, αναθερμαίνοντας τις πτυχές του επί το δραματικότερο, αφού στο βάθος σοβεί ορατό ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών, όπως γράφει στην "Πελοπόννησο της Δευτέρας" ο Πάνος Σακελλαρόπουλος.

Το βάθος αυτό, βέβαια, θα είναι μεγάλο, καθώς ο ανακριτικός κύκλος και όλη η συνακόλουθη δικονομική διαδικασία (αξιολόγηση, κατηγορίες, βουλεύματα, εφέσεις κ.λπ.) θα πάρει χρόνο. Ενδεχομένως, πολύ χρόνο, όπως συμβαίνει σε αδικήματα, όπου εμπλέκονται δεκάδες άνθρωποι, με πολυεπίπεδη δράση.

Στα 73,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται σήμερα (στοιχεία 7ος/2015) η «τρύπα» στο ταμείο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ανεστάλη η άδεια λειτουργίας της (Μάρτιος 2012).

Από το αρχικό κεφάλαιο των 209,4 εκατ. ευρώ που υπολογίσθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας, η «τρύπα» έχει απομειωθεί σημαντικά, με βάση τους επαν- υπολογισμούς που έκανε η ΤτΕ, μέσω του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οσον αφορά τα εισπραχθέντα ποσά από δάνεια που καλύφθηκαν την τετραετία, αφότου έκλεισε το τοπικό συνεταιριστικό ίδρυμα, αυτά πλησιάζουν τα 50 εκατ. ευρώ ενώ το έργο της εκκαθάρισης μπαίνει πλέον στην τελική του φάση.

Εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών επισημαίνουν ότι η τελική ζημιά δεν μπορεί να είναι πολύ κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ καθώς η αδυναμία πολλών δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, περιορίζουν πλέον τα πιθανά νέα έσοδα μόνο στην εκποίηση ακινήτων οι τιμές των οποίων σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για τη ζημιά αυτή βαρύνεται κατά κύριο λόγο η αγορά οικοπέδων και η δημιουργία του διοικητηρίου στην περιοχή Μακρυγιάννη που κόστισε περί τα 8 εκατ. ευρώ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως εδω ειχαμε ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ και δεν γιναμε ΑΧΑΙΚΗ